I S A B E L L E D I E R C K X

Nature functions by building up and breaking down. Building up and breaking down. But we keep putting things into the environment that don't break down.


Het stereotiepe idee van pure en onaangetaste landschappen is vandaag voorbij. Ons leefmilieu ondergaat een verandering door een actuele problematiek, namelijk de plasticvervuiling, die het gevolg is van onze menselijke activiteiten. Hierdoor transformeert de leefwereld van de mens zich in snel tempo tot een artificieel, chemisch en surrealistisch landschap van plastic afval.

 

Mijn projecten tonen een toekomstbeeld, maar ook een beeld van vandaag. Doordat ik mij laat inspireren door een herbarium, heb ik in eerste instantie onderzoek gedaan naar wat het inhoudelijk betekent en hoe het wordt vormgegeven. Hieruit kon ik vaststellen dat een herbarium, louter bestaande uit planten en bloemen, niet meer volledig past in het actuele denkbeeld. Om die reden heb ik gekozen om natuur en cultuur opnieuw samen te brengen in dit hedendaags herbarium. De samenvloeiing tussen de natuurlijke elementen en het plastic afval is een dialoog tussen natuurlijke en kunstmatige vormen en toont de verandering van onze omgeving aan.

 

Het doel van mijn fotografische, filmische en beeldende projecten is om aan te tonen dat de natuur van vandaag niet meer de natuur van vroeger is. De mens moet zich bewust worden dat het plastic gebruik drastisch moet verminderen en dat het onze taak is om te voorkomen dat plastic langs de weg, in rivieren, oceanen en uiteindelijk in de magen van zeedieren terechtkomt. Plastic is verstikkend voor het milieu, maar ook voor onszelf. 

 

Gemaakt met Berta